Најчесто поставувани прашања

 

Најчесто поставувани прашања за НУТРАГЕН

 

Што е Нутраген – колаген?

Нутраген – колаген е хидролизиран колаген тип 1 (протеин во хидролизирана форма односно во форма на пептиди кои полесно и побрзо се апсорбираат во човечкото тело), од риба Тилапија кој во својот состав ја содржи најмоќната колагенска молекула Peptan®.

Нутраген™ - колаген е додаток во исхрана, во форма на течност за пиење со одличен вкус на цреша.

Што содржи Нутраген™ – колаген?

Покрај хидролизиран колаген тип 1, во состав на Нутраген™ - колаген има и:

 • Хијалуронска киселина
 • Витамински комплекс
 • Витамин А
 • Витамин Ц
 • Витамин Д3
 • Витамин Б2 (рибофлавин)
 • Витамин Б3 (ниацин)
 • Витамин Б5 (пантотенска киселина)
 • Витамин Б6 (пиридоксин)
 • Витамин Б7 (биотин)
 • Минерали
 • Цинк
 • Бакар

 

 • Нутраген™ - колаген НЕ содржи: сол, глутен, соја, пченка, квасец, млечни производи и ГМО производи.

 

 

Употреба и дозирање на Нутраген

За да се постигне посакуваниот ефект, односно да се искористат сите бенефити кои ги нуди оваа формула се препорачува дневна доза од 30 ml (полна мерна чашка). Препорачливо е да се внесува навечер, пред спиење, на празен желудник или барем 2 часа после оброк. На тој начин се овозможува сигурна и 100% апсорпција на колагенот и другите состојки содржани во Нутраген™ - колаген. Доза на одржување – 10 или 15 ml на ден.

Да не се надминува дневната доза.

 

Каде се произведува Нутраген - колаген?

Нутраген - колаген се произведува во Финска за Фармаген увоз-извоз ДООЕЛ и ги исполнува сите критериуми за квалитет и веродостојност на производи од групата на додатоци на исхрана.

 

Зошто Нутраген™ е најдобар колаген од избор за Вас?

Колагенската молекула во Нутраген™ е хидролизирана молекула на тип 1 колаген позната како Peptan® ,со потекло од Риба Тилапија, во својот состав има 18 аминокиселини кои се градбени блокови на ткивата и примарна компонента на протеините. Аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин се застапени со 45% од вкупната содржина на Peptan®. Концентрацијата на глицин и пролин во Peptan® е 10 до 20 пати поголема од било кои други протеини, а како резултат на тоа оваа уникатна формула нуди нутри - функционални својства кои не можат да се добијат од другите извори на протеини.Хидроксипролин-от го нема во други протеински извори .

Оваа колагенска молекула е идентична со колагенот пронајден во коските и кожата, а воедно тип 1 колагенот е и најзастапениот тип на колаген во нашето тело со дури 90% застапеност од вкупниот колаген во телото, а со тоа и нашето тело содржи најмногу рецепторни места токму за овој тип на колаген, што не е случај со тип 2 и тип 3 колагенските молекули. Дополнителна предност на тип 1 хидролизираниот  колаген е неговото својство да конвертира во тип 2 и тип 3 колаген во зависност од потребата. Колагенот со потекло од риба е најчесто од тип 1 колаген и има значително поголема количина на амино киселини во својот состав како и многу мала молекуларна маса од само 5000 Da , во споредба со говедски, свински и човечки колаген кои имаат молекуларна маса од 116-200 Kda. Тоа резултира со брза и сигурна апсорпција и системска дистрибуција. Всушност единствено маса од 5000 Da и помалку може да стигне по пат на осмоза до ‘рскавицата преку коронарни артерии. И на тоа се должи ефикасноста и сигурниот ефект на Нутраген™.

 

Каде може да се купи НУТРАГЕН - колаген?

Нутраген™ - колагенот може да го набавите на нашата електронска продавница www.pharmagen.mk или во сите подобро снабдени приватни аптеки освен Еурофарм и Зегин.

 

 

 

Најчесто поставувани прашања - Pycnogenol® Forte 40mg и Pycnogenol Mouth Spray 30ml

 

Што е Pycnogenol®?

Pycnogenol® – е уникатна и природно создадена комбинација од константни пропорции на процијанидини, биофлавоноиди и органски киселини со природни суперантиоксидативни својства и многубројни здравствени бенефиции. Најмоќниот суперантиоксиданс, кој се грижи за Вашето респираторно здравје и ги штити ткивата и клатките од слободните радикали преку своите антиоксидативни својства.

 

Употреба и дозирање на Pycnogenol® Forte 40mg

Препорачана ударна доза на Pycnogenol® Forte 40mg (првата недела) е 2 mg/kg телесна тежина, а доза на одржување е 1 mg/kg телесна тежина.

Прва недела 2 * 1-2 таблети дневно (ударна дневна доза) потоа се продолжува 1-2 таблети дневно (доза на одржување).

Каде се произведува Pycnogenol® Forte 40mg

Pycnogenol® Forte 40mg се произведува во Финска за Фармаген увоз-извоз ДООЕЛ и ги исполнува сите критериуми за квалитет и веродостојност на производи од групата на додатоци на исхрана.

Цена на Pycnogenol® Forte 40mg

Цената на едно пакување со 30 таблети Pycnogenol® Forte 40mg е 1180 денари.

Каде може да се купи Pycnogenol® Forte 40mg

Pycnogenol® Forte 40mg може да го набавите на нашата електронска продавница www.pharmagen.mk или во сите подобро снабдени приватни аптеки освен Еурофарм и Зегин.

 

Употреба и дозирање на Pycnogenol® Mouth Spray 30ml

Деца: 2 пати на ден * 3 прскања во уста (содржат сув екстракт од приморски бор 12mg)

Возрасни: Акутно: 3 пати на ден * 10 прскања во уста (содржат сув екстракт од приморски бор 12mg)

Каде се произведува Pycnogenol® Mouth Spray 30ml

Pycnogenol® Mouth Spray 30ml се произведува во Финска за Фармаген увоз-извоз ДООЕЛ и ги исполнува сите критериуми за квалитет и веродостојност на производи од групата на додатоци на исхрана.

Цена на Pycnogenol® Mouth Spray 30ml

Цената на едно пакување со 30 таблети Pycnogenol® Mouth Spray 30ml е 890 денари.

Каде може да се купи Pycnogenol® Mouth Spray 30ml

Pycnogenol® Mouth Spray 30ml може да го набавите на нашата електронска продавница www.pharmagen.mk или во сите подобро снабдени приватни аптеки освен Еурофарм и Зегин.

To Top